"Vieme, že na nedostatok hostí sa nesťažujú všade, ale sú regióny a
lokality, kde zákazníci chýbajú (46 %), alebo sa vracajú len pozvoľna
(30 %), čo naznačil aj náš prieskum. A ukazuje sa, že toto leto bude
horšie ako to minulé, lebo sa necestovalo toľko mimo Slovenska ako
teraz. Dôsledkom toho domáci v podnikoch absentujú a turisti rovnako,
hlavne pre obmedzenia na hraniciach, ktoré zahraničných hostí odrádzajú.
Dôvodov, prečo sa ľudia do reštaurácií naplno nevrátili, je však
viacero," uviedla Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.
Gastrosektor sa podľa prieskumu pomoci od štátu nedočkal v takej miere,
ako potreboval, zatvorenie podnikov sa odzrkadlilo aj na tržbách počas
jari. Prieskum ukázal, že druhú vlnu pandémie koronakrízy neprežilo vyše
9 % prevádzok.
Koreny zdôraznila, že podľa aktuálnych zistení spoločnosti FinStat pre
pripravovanú analýzu Gastro rok iniciatívy Pomoc pre gastro boli v roku
2020 v slovenskom gastrosektore tržby medziročne nižšie o 27 %.
"Snažíme sa byť optimistickí, ale je to náročné. Náklady na
zamestnancov a suroviny taktiež dvíhajú ceny. Najviac momentálne
ovplyvňuje situáciu to, že je nedostatok kvalifikovaného personálu. To
je asi problém číslo jeden. Mnohí máme pocit, že už vláda neuvažuje o
kompenzáciách podnikom, ktoré zatvorila. Naše problémy sa však len
znovuotvorením nevyriešili," doplnila Natália Haramiová, signatárka iniciatívy Pomoc pre gastro.
Obavy z tretej vlny pandémie podľa Koreny narastajú, predstava ďalšieho lockdownu desí všetkých. "Naši
signatári dlhodobo upozorňujú na chaos, ktorý celú koronakrízu
sprevádza. Vláda sa z prvej vlny nepoučila a majú pocit, že sa nepoučila
ani z tej druhej, že pripravenosť na jeseň je nulová. A pritom
podnikatelia by najviac zo všetkého potrebovali vedieť, aký bude plán v
prípade tretej vlny, aké budú jasné pravidlá fungovania. Ďalej očakávajú
predstavenie plánu čerpania pomoci v prípade, že by sa takáto situácia
zopakovala," dodala Koreny.